Tips när du går på visningar

När man fått finansieringen klar för sig och inhämtat ett lånelöfte från banken är det dags att börja gå på visningar. Vi skriver just i plural för det är bra att gå på flera innan man slår till och köper. För varje visning blir man mer och mer erfaren och vet vad man ska leta efter. Att gå på husvisningar eller lägenhetsvisningar är därför ett bra sätt att förbereda sig inför det riktiga bostadsköpet.

Du har hittat ett intressant projekt bland alla de bostäder som är till salu i det område du vill bo. Gå inte på visningen utan en förutbestämd plan. Det är bra att ha en checklista att gå efter så man vet vad som skall synas.

Checklista för lägenhetsvisning

Checklista för lägenhetsvisning

1. Kontrollera föreningens årsredovisning

Checklistan är lite olika beroende på om det är en lägenhet eller ett hus man ska köpa. För lägenheten kan man förbereda sig genom att kontrollera föreningens årsredovisning. Den finns alltid bifogad som en fil till objektsbeskrivningen.

I årsredovisningen är det bra att kolla på bland annat om det finns en reparationsfond. Läs också beskrivningen över vilka åtgärder som föreningen har planerat i närtid. Kolla även när och om det gjorts ett stambyte. Om det finns viktiga åtgärder och föreningens ekonomi är pressad kan det innebära ökade månadsavgifter för föreningens medlemmar.

2. Titta på vitvarornas skick

Kolla över vilka vitvaror som finns i lägenheten och deras skick. Titta på spis, frys, kyl, tvättmaskin, torktumlare eller torkskåp och prova och se om de verkar fungera. Anteckna även när de är inköpta för att kunna bedöma när det kan dyka upp extra kostnader för byte.

3. Se över planlösningen

Dra ut en skiss på lägenhetens planlösning och gör noteringar över plus, minus och eventuella åtgärder du tycker behövs. Om det finns saker du vill åtgärda, ta kontakt och få en prisuppskattning från en fackman.

Om du tycker att planlösningen är dålig och vill ta ner en vägg, kolla om det går el i väggen och om den är bärande eller inte.

Gör ett A4-papper som du kan ta med dig och snabbt notera när du går runt på lägenhetsvisningen. Titta då på alla rum som hall, kök, vardagsrum, sovrum, badrum och toalett.

Saker att notera är också hur ljuset tar sig in i lägenhetens olika rum. Ligger rummet i österläge kommer du att väckas med solens uppgång. Vill du sova länge behöver du investera i bra persienner eller en mörkläggningsgardin.

Öppna fönstren för att lyssna på ljud och buller från utemiljön. Den är svår att åtgärda och är du känslig för höga ljudnivåer bör du stryka objektet och leta efter nåt annat.

4. Ta reda på vad som är fast och lös egendom

Fråga vad i lägenheten som är fast respektive lös egendom. Den lösa egendomen är något som säljaren tar med sig vid köpet. Till lös egendom räknas bland annat husgeråd, möbler, datorer och tv.

5. Fråga om förråd och parkering

De flesta lägenheter har ett förråd i källaren eller på vinden. Be om att få se förrådet och notera hur stort det är inte bara golvytan utan även på höjden. Möjligheten att kunna förvara saker över vintern/sommaren i ett förråd är värdefullt.

Om du har bil och behöver parkeringsplats bör du fråga om hur många platser som finns, antal lediga och om eventuell avgift eller kölista.

Ytterligare en sak som kan vara bra att notera är om det finns hiss i huset. Även om du har starka ben, orkar gå trapporna upp så är det inte säkert att den som vill köpa av dig i framtiden har det. Finns det hiss är värderingen i regel högre.

6. Fråga grannarna

En del kanske kan känna ett visst motstånd men det är bättre att fråga grannarna före köp än efter. Saker du kan fråga är om huset är lyhört, om det finns störningsmoment som de upplever i huset. Vill du inte fråga den granne som är precis bredvid, fråga någon under eller över eller kanske ringa till ordföranden i föreningen.

Checklista för husvisning

När man köper ett eget hus är det lite mer att tänka på än för lägenhetsköpet. För det första finns det mycket att kontrollera kring husets exteriör. Därtill finns funktionella detaljer som att kolla husets uppvärmning, ventilation och bedöma risken för fuktskador med mera.

Eldstad i källaren

1. Gå runt huset och se över grunden, fasaden och fönster

Börja med att gå ett varv runt huset och kolla på grunden. Finns det sprickor i den? Vad står huset på, är den gjuten betongplatta, finns det krypgrund eller källare.

Kolla samtidigt fasaden och se om det finns skador på den eller om det ser ut att behöva målas snart om det är en träfasad. Tegelhus har en näst intill underhållsfri fasad.

Hur ser fönstren ut? Att byta fönster kan vara kostsamt men det finns möjlighet till förbättring som syns på elräkningen. Att byta gamla fönster med höga u-värden till nya fönster med låga U-värden kan få stor effekt på husets uppvärmning. Här finns idag både bra 2-glas och 3-glas fönster att köpa.

2. Trädgård och förrådsutrymmen

En till del av fastigheten att titta på är hur trädgården och tomten är upplagd. Vad finns det för befintlig vegetation och finns det möjlighet att göra det du vill. Gillar du att odla kanske du vill ha trädgårdsland och bärbuskar. Det är inte alla tomter som har bra ytor för det och jordmånen kanske inte är optimal.

Förrådsutrymmen kan man inte få för många av. Ett förråd ute på gården är bra att ha för vinterförvaring av cyklar, utomhusmöbler och kanske studsmattan. På sommaren är det ett bra ställe att gömma undan snöskyffel, snöslunga och barnens leksaker för vinterlek.

3. Insidan våning för våning, rum för rum

När du tagit varvet runt utomhus är det dags att gå in och syna villan från insidan. Ta ett våningsplan i taget om det är ett flervåningshus. Börja längst ner och ta källaren först om det finns en sådan.

Källaren

I källaren har många placerat husets uppvärmningssystem och ackumulatortank för varmvatten. Att byta värmepump eller hela systemet för uppvärmning kostar mycket pengar. Räkna med en kostnad på mellan 100 – 200 000 kr om det är aktuellt för byte.

När du är där nere ta ett par extra andetag genom näsan för att känna eventuella lukter från mögel och fuktskador. Det är också sånt som kan kosta väldigt mycket att åtgärda. Finns det två likvärdiga hus till salu är det helt klart att du ska välja det utan tecken på skador. Dels sparar du pengar men du slipper också det störande momenten med att behöva anlita fackmän för sanering och ombyggnad.

Köket

Det rum som många värdesätter högt i ett hus är köket. Ett fint och fräscht kök lockar betydligt mer än ett gammalt i behov av renovering. Det finns några enkla saker man kan åtgärda ganska enkelt själv. Det behover inte kosta allt för mycket att byta kakel, bänkskiva och måla skåpluckor.

Är köket däremot helt nedslitet eller du tycker det saknas möjligheter till allt du vill kunna göra i köket. Då får du antingen lägga en extra kalkyl för din köksrenovering och se till att det finns finansiering även för den.

Badrum och toalett

Våtutrymmen är ytterligare ett sånt riskmoment kring hus. Precis som i källaren, lukta extra noga när du går in i badrummet. Bristande fuktspärrar kan leda till förödande konsekvenser och jättedyra fakturor för renovering. Det är skillnad på doften av fuktskada och avloppslukt. En lukt av avlopp kan ibland vara så enkelt som att det är ett torrt vattenlås och något så enkelt som några koppar vatten tar bort lukten.

Fuktskador i badrum kan bero på dåliga fuktspärrar och bristande ventilation. Kolla hur och att badrumsventilationen fungerar. Finns det möjlighet till forcerad ventilation som kan köras igång efter till exempel ett hett bad.

Väggarna

Många har svårt att se positiva saker med en interiör där man subjektivt tycker att tapeterna eller väggfärgen är helt omodern. Det gäller att försöka tänka bort det när man går på en visning. Tapeter och att måla väggar är ganska enkla åtgärder och något man kan göra själv. Det behöver inte kosta allt för mycket extra. Det är ju också något man kan leva med ett tag tills att man sparat ihop lite extra buffert.

4. Driftskostnader

När man läser en objektbeskrivning finns det alltid upptaget vilka driftskostnader som följer med boendet. Till drift räknas uppvärmning, som utgör den största posten, men också vatten, el, sopor och eventuella avgifter i området.

Uppvärmning är den största posten i driftkostnader

Även om det redan finns i prospektet är det bra att fråga om dessa på visningen. Det är nämligen ganska stor skillnad i hur mycket en stor familj med många tonåringar förbrukar jämfört med en ensamstående eller ett äldre par utan hemmavarande barn. Det finns också individuella skillnader i hur vårt beteende bidrar mer eller mindre till förbrukning av el, vatten och mängden sopor vi slänger.


Köparens undersökningsplikt

Köplagen säger att köparen inte kan åberopa ett fel som han eller hon anses ha känt till vid köpet. Det är därför viktigt att du som köpare gör en ordentlig undersökning av bostaden. Uppenbara fel och brister kan man inte komma i efterhand och säga att man vill ha ersättning för. Säljaren är inte ansvarig för felen som kunde ha upptäckts vid en undersökning.

Om man inte känner sig erfaren nog kring att göra en grundlig undersökning bör man anlita en fackman. Det är speciellt bra om man vill ha byggnadens konstruktion och funktion undersökt noggrant. Det här är speciellt viktigt för dig som köper villa.

Inga objekt är felfria

På bilderna på Hemnet är det lätt att kära ner sig i en lägenhet eller ett hus. Tänk på att bilderna är iscensatta och att man gjort homestyling samt valt ut vissa delar som ser bra ut på bild. Det är först när du är på visningen om du kan se deltaljerna och helheten.

Du kommer snart att upptäcka att alla boenden har fel och brister. Det gäller att inte stirra sig blind på vare sig den superfina relaxen eller de fula skåpluckorna i köket. Köp inte på dig ett dåligt boende bara för att du absolut vill ha spa-bad med bastu. Missa inte heller din dröm bara för att du ogillar den fula soffan som nuvarande ägare ställt mitt i vardagsrummet.

Även solen har sina fläckar.


Har du varit på tillräckligt många visningar och äntligen hittat ett boende du vill köpa? Du har ett lånelöfte som täcker utgångspriset och med möjlighet till högre bud. Då är det dags att ge sig in i hetluften kring budgivning.

Tips! Det finns många som har köpt bostad utan budgivning. Genom att ta kontakt med säljaren direkt och lagt ett bud en bit över utgångspris direkt har budgivning aldrig börjat. Bara för att det står att objektet ska säljas enligt högsta bud är det upp till säljaren att bestämma. Det är inte förrän kontraktet är påskrivet som köpet är klart.

Ett till tips är att kolla priserna på liknande bostäder i området. Dels för att se vad de har sålts för i närtid men också hur konkurrensen är om du tvingas sälja ditt boende. Du vill inte köpa fast dig i ett svårsålt boende.