Lånelöfte för bolån
Innan man börjar gå på hus- eller lägenhetsvisningar är det bra om man i förväg vet hur mycket pengar man kan låna. Det man gör är att ansöka om ett lånelöfte hos banken. Det är en trygghet för både dig, säljaren och mäklaren.
Vad är ett lånelöfte för bolån?
Ett lånelöfte är ett löfte om att få låna upp till en viss summa pengar för bostadsköp. Det kan ges för köp av villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus.
Vilken lånesumma man får baseras på privatekonomin där faktorer som t.ex. inkomst, civilstatus, hemmavarande barn, anställningsvillkor och övriga krediter och skulder tas i beaktning. Banken hämtar in uppgifter från olika datakällor för att göra en kalkyl som kallas för KALP.
Ett lånelöfte är preliminärt och giltigt under ca 6 månader. Löftet innebär inte att du till 100% säkerhet kommer att få låna till ditt bostadsköp. Banken reserverar sig alltid och kan avslå en låneansökan även om du har ett giltigt lånelöfte.
Det är dock bra att kunna ha löftet med sig när man går på visningar och framförallt när det är dags för budgivning. Fastighetsmäklaren kan kräva att få se ett giltigt löfte innan du får vara med och lämna bud. Dokumentet visar att du är kreditvärdig och kan gå i god för att köpa bostaden.
Ansökan om lånelöfte online
De allra flesta långivare erbjuder ansökning om lånelöfte online idag. Där fyller man i sina personuppgifter och eventuellt medsökandes uppgifter. I ansökan ska man också ange bruttoinkomst, kommun, typ av anställning och hos vilken arbetsgivare.
Om du vill ansöka smidigt och enkelt hos flera banker på en gång kan du använda tjänsten MittBolån.
Det är vanligt att banken gör en ekonomisk kalkyl där inkomster, bidrag och omkostnader sammanställs för att se på betalningsförmåga och marginaler.
I nästa steg fyller man i nuvarande bostadssituation och om man har befintliga lån på den bostaden redan. Många banker erbjuder också en kostnadsfri värdering av den.
Om man fyllt i alla uppgifter korrekt kan man få ett preliminärt besked direkt om lånelöftet.
Notera att man inte anger något om tänkt bostadsköp. Lånelöftet gäller din privatekonomi och inte en specifik bostad. Det ger en fingervisning om hur stort lån du klarar av att bära.
Låna hos annan bank
Ett lånelöfte är inte en låneansökan. Det finns inget som säger att man måste låna hos den bank man fick lånelöftet. Det går bra att vända sig till en annan bank för att göra ansökan om bolån när det är dags att köpa.
Ett lånelöfte är inte juridiskt bindande på nåt sätt. Det gäller då såklart åt andra hållet också. Banken kan neka ett bolån även om du har fått ett lånelöfte tidigare. Det är dock ganska ovanligt att banken helt nekar lån, däremot kan maximala lånebeloppet sänkas beroende på vilken säkerhet de finner i bostaden och din ekonomi.
Det är alltid bra att ta in låneofferter från flera olika banker. Med det som underlag kan man förhandla ner sin bolåneränta. Så ett tips är att ansöka om lånet hos den bank som gav löftet, men parallellt också ansöka hos andra banker.
Vanliga frågor om Lånelöften
Ja, man kan ansöka hos flera banker men det finns risker med det eftersom varje bank tar en kreditupplysning. Många förfrågningar kan tolkas som tecken på sämre betalförmåga och försämra utsikterna till att få lån. Bättre är då att använda en jämförelsetjänst. Då tas bara 1 upplysning.
Det vanliga är att lånelöften är giltiga i 6 månader men vissa har kortare giltighetstid ner mot 3 månader. Man kan ansöka om förlängning ifall det tar längre tid för dig att hitta en bostad. Tänk dock på att uppdatera dina uppgifter ifall din ekonomiska situation har ändrats.
Ibland erbjuder banker snabba svar genom till mångt och mycket automatiserade system för kreditvärdering. Då kan man få ett preliminärt lånelöfte direkt och ett definitivt svar lite senare.
Ja, det brukar inte finnas något formellt krav på att man ska kunna visa upp ett lånelöfte. En del har tillräckligt med egna pengar för att köpa bostad utan lån. Det är dock rekommenderat att ha skaffat ett löfte innan man börjar gå på visningar för det kan gå fort från visning till budgivning.